Πρώτες Βοήθειες

Οι πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ατυχήματος:

  • Το πρώτο πού πρέπει νά κάνετε είναι νά σιγουρευτείτε ότι είσαστε εσείς σέ ασφαλές σημείο. Δέν θά βοηθήσετε κανέναν αν χτυπήσετε και εσείς στην προσπάθειά σας να βοηθήσετε. Μέ αυτό στό μυαλό ελέγξτε τήν κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος γιά εσάς ή τόν τραυματία; Πόσοι έχουν χτυπήσει; Υπάρχουν άλλοι γιά να σταματήσουν την κίνηση; Υπάρχει τηλέφωνο για νά ειδοποιήσετε νοσοκομειακό; ή την Αστυνομία ;
  • Τό πρώτο καί κυριώτερο πού πρέπει νά ακολουθήσετε είναι ο κανόνας τού Ιπποκράτη: Η παρέμβασή μας δεν πρέπει να δημιουργήσει επιπλέον ζημιά. Δηλαδή ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ εκτός αν η ζωή του είναι σε άμεσο κίνδυνο στο σημείο πού βρίσκεται. Στην περίπτωση αυτή ο καλύτερος τρόπος να τον μετακινήσετε είναι τόν πιάσετε από τίς μασχάλες ενώ συγχρόνως κλειδώνετε τό κεφάλι του ανάμεσα από τα μπράτσα σας καί τόν τραβάτε οπισθοχωρώντας σε ευθεία γραμμή πρός ασφαλές σημείο. Δέν αφαιρούμε το κράνος.
  • Ο τραυματίας είναι σε ασφαλές σημείο τώρα καί τόν εξετάζουμε εάν ανασαίνει και έχει σφυγμό. Εαν δεν ανασαίνει χρειάζεται τεχνικές πού δυστυχώς γενικά δεν ξέρουμε και δεν θα καλύψουμε σε αυτό τό σύντομο γράμμα. Μετά γιά πληγές όπου τρέχει αίμα. Κοιτάμε προσεκτικά γιατί μία ανοικτή πληγή μπορεί νά κρύβεται κάτω από μπουφάν - αδιάβροχα κλπ. Εαν παρατηρήσουμε ακατάσχετη αιμορραγία αρχικά προσπαθούμε να ασκήσουμε πίεση στο σημείο αυτό ώστε νά την περιορίσουμε. Εαν είναι σε κάποιο άκρο μπορούμε νά τό σηκώσουμε ώστε να μειωθεί η πίεση του αίματος στο σημείο αυτό. Αλλη τεχνική είναι να ασκήσουμε πίεση σέ αρτηρία κοντά στην πληγή προς την καρδιά, αν και δεν θα σταματήσει τήν αιμορραγία εντελώς, θα την περιορίσει.
  • Εάν τώρα ο τραυματίας αναπνέει και δεν έχει ακατάσχετη αιμορραγία ακινητοποιούμε το κεφάλι όσο καλύτερα μπορούμε, περιμένοντας τή βοήθεια. Γονατίζουμε καί εγκλωβίζουμε τό κεφάλι του (δέν αφαιρούμε τό κράνος είπαμε) ανάμεσα από τά γόνατά μας και το κρατάμε όσο το δυνατόν σταθερό. Συγχρόνως τού μιλάμε και προσπαθούμε να τον κρατήσουμε όσο πιό ήρεμο μπορούμε μέχρι νά έρθει η βοήθεια.
  • Αυτά τά ολίγα. Μέ δύο λόγια: Δεν μετακινούμε τόν τραυματία. Σταματάμε τήν αιμορραγία. Δεν βγάζουμε το κράνος. Κρατάμε τό κεφάλι του σταθερό. Τώρα. Είναι αρκετά απλές καί γενικές οδηγίες καί δεν νομίζω κάποιος ειδικός από την λίστα να έχει αντίρρηση, γιατί ούτε εγώ ούτε ο φίλος πού τό έγραψε είμαστε γιατροί. Αν υπάρχει αντίθετη γνώμη από ειδικό θέλω να την ακούσω.

Δείτε επίσης: Eνέργειες σε περίπτωση ατυχήματος...

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΩ -  ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ  - ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΒΑΣΗ Κ.Ο.Κ. -  ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ